Foto: SVT

Kjell Höglund får Cornelis stipendium

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen blev det klart att Kjell Höglund, med rötterna i Klövsjö och Rossön, får årets Cornelisstipendium – på 500 000 kronor. På Storsjöyran 2016 visades föreställningen Kjellsorterat, som klippet är ovan är ifrån.

Etablerade artister som Stefan Sundström, Lars Winnerbäck, Annica Norlin, Johan Johansson, Maritza Horn, Ellen Sundberg med flera ställde upp gratis i konserten för att hela gaget skull gå till Kjell Höglund.

För det är ofta så med gamla artister som dragit sig tillbaka från branschen – de har det inte så fett ställt.

Kjell Höglund själv skulle inte uppträda. Bland annat berodde det på en sviktande hälsa. Men i sista låten ”Jag hör hur de ligger med varandra på våningen ovanför” lockades han i alla fall ut på estraden.

Sedan dess har han hållit sig borta. Se en del av framträdandet 2016 i videon ovan.

Om Cornelisstipendiet

Stiftelsen Cornelis Vreeswijks Minne skapades utifrån önskemål i Cornelis Vreeswijks testamente.

Stiftelsen förvaltar de medel som kommer in från olika rättigheter eller tillgångar, och dess syfte är att räntan på kapitalet skall delas ut i form av ett stipendium.

Stipendiet har delats ut årligen sedan 1988, till en person som är minst 35 år och skriver, sjunger eller framträder på svenska. De senaste fem åren har stipendiet gått till:

  • Pugh Rogefeldt (2019)
  • Lill Lindfors (2018)
  • Svante Thuresson (2017)
  • Thorsten Flinck (2016)
  • Rolf Wikström (2015)

Källa: Stiftelsen Cornelis Vreeswijks minne

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.