Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se klippet med Eva Röse ur SVT:s program ”Vem tror du att du är” från 2016 – där hon bland annat fick veta att hennes förfader varit med och byggt Östersunds rådhus. Foto: SVT

Eva Röse blir Republiken Jämtlands nästa president

Uppdaterad
Publicerad

Eva Röse är skådespelaren som kommer att efterträda Ewert Ljusberg och bli Jämtlands republiks nästa president, meddelar Yrangruppen.

Den nya presidenten har arbetat som skådespelare på både Dramaten och Stockholms stadsteater, samt medverkat i många svenska filmklassiker. Bland annat spelade hon i Kopps och Göta kanal 2, 3 och 4, men mest känd är hon kanske som kriminalinspektör Maria Wern i tv-serien med samma namn.

”Bubblar av stolthet”

”Det är med enorm vördnad jag tar emot denna fantastiska förfrågan. Mitt jämtländska blod bubblar av stolthet. Jag kommer inte att försöka fylla ut Ewerts hatt för det gjorde han så bra själv.Men elden har jag med mig. Och kampen. Jag vill ta republiken i handen och med kärlek och humor bära denna fackla rakt in framtiden,” säger Eva Röse själv i ett pressmeddelande.

Hennes kopplingar till Jämtlands län återfinns på mamma Kerstin Dahls sida som kommer från Östersund. Där, på moderns sida går rötterna så djupt som till 1100-talet.

”Har en sylvass humoristisk timing som passar presidentskapet utmärkt”

”Eva är precis som sina föregångare mångsidig, karismatisk och har ett stort socialt engagemang. Men framförallt är hon rolig och har en sylvass humoristisk timing som passar presidentskapet utmärkt”, skriver Storsjöyrans vd Andréa Wiktorsson i ett pressmeddelande.

Tidigare presidenter har varit Yngve Gamlin (1963–1983), Moltas Erikson (1983–1988) och Ewert Ljusberg (1989–2021). Precis som Eva Röse delade de alla en bakgrund i skådespeleri och humor, både på scen och tv, enligt Storsjöyran. En period var även skådespelerskan Kim Anderzon vice president.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer