Norra stå byts ut till en helt ny läktare på Jämtkraft Arena Foto: SVT

Klart för ombyggnad av Jämtkraft Arena

Publicerad

Det blir ombyggnad av Jämtkraft Arena för att klara kraven från UEFA. Det innebär att ÖFK kan spela Europa League-matcher på hemmaplan.

När Östersunds FK vann Svenska Cupen i fotboll på skärtorsdagen, stod det klart att laget kvalificerat sig för kval i Europa League.

För några veckor sedan var det europeiska fotbollsförbundet, UEFA, på besök och inspekterade Jämtkraft Arena. Då stod det klart att arenan inte klarar kraven som ställs.

LÄS MER: Bråttom med investeringar på Jämtkraft Arena

Nu har Östersunds kommun och ÖFK kommit överens om hur arenan ska uppgraderas till den högsta standarden på fotbollsarenor i Europa, kategori fyra.

  • En ny konstgräsmatta och bredare plan, 68 meter istället för dagens 65
  • Asfalt på ytor inom arenaområdet där det är grus i dag
  • Utökning av sittplatserna och ny läktare på norra kortsidan

Högre hyra för ÖFK

En knäckfråga har varit finansieringen. Hela uppgraderingen beräknas kosta mellan 20 och 25 miljoner kronor och den kommer i ett skede där Östersunds kommun måste spara pengar. Nu kommer Östersunds kommun, genom det kommunala bolaget Östersunds Sport- och Eventarena AB, att stå för kostnaden när det gäller en ny plan och asfaltering.

– Asfalteringen skulle egentligen ha varit gjord redan när arenan byggdes, säger Örjan Jervidal, vd i arenabolaget till SVT. Planbytet blir tidigarelagt och den gamla konstgräsmattan flyttas till B-planen, som ändå skulle ha fått en ny matta snart.

Norra stå byts ut

Investeringen i ökad läktarkapacitet kommer ÖFK att få betala genom höjd hyresavgift på sina hemmamatcher. Den norra ståplatsläktaren kommer att bytas ut till en ny med 2000 sittplatser. Totalt måste arenan ha 8000 sittplatser, om ÖFK tar sig vidare till gruppspelet i Europa League.

Det är bråttom med åtgärderna. Asfaltering och planbyte måste ske i det allsvenska uppehållet som börjar nu på måndag. Nästa hemmamatch för ÖFK är den 9 juli.

ÖDFF och IFK:s matcher flyttas?

Men under den här perioden har ju både ÖDFF och IFK Östersund matcher bokade på Jämtkraft Arena, vad händer med dem?

– Vi måste lösa det på något sätt, säger Örjan Jervidal, men vi har inte kommit så långt ännu.

En ny konstgräsmatta kommer att kunna levereras, trots att tiden är knapp.

– Vi har haft kontakt med vår leverantör, säger Örjan Jervidal. Upphandlingen av en ny läktare är påbörjad.

Redan till veckan kommer arbetet på arenan att påbörjas.

– Jobben har vi redan börjat planera, trots att överenskommelsen inte var klar, just för att vara förberedda om beslutet skulle bli att investera, säger Örjan Jervidal.

Den 19 juni lottas ÖFK:s första match i kvalet till Europa League.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer