Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kommunalrådet Rosi Hoffer (S) vad hon tror om elsparkcyklarnas framtid i Östersund. Foto: Lukas Johansson/SVT

Troligen inga elsparkcyklar till Östersund i sommar

Publicerad

Det ser inte ut att bli något elsparkcykelföretag som hinner etablera sig i Östersund den här sommaren. Kommunen tittar nu på nya avtalsmodeller utan dagstaxa.

I mars fanns ett färdigt avtal till ett elsparkcykel-företag som ville etablera sig i Östersund. Men dagstaxan per elsparkcykel som företaget skulle betala till kommunen blev för dyr. Kommunen skulle då överväga att sänka priset och subventionera en etablering.

Nu tittar man istället på en modell där elsparkcykelföretag själva ska stå för de kostnader med att hålla reda på sparkcyklarna och då också slippa en dagstaxa, berättar Rosi Hoffer (S) kommunalråd.

Men att ett elsparkcykelföretag kommer hinna etablera sig redan den här sommaren verkar osannolikt, men inte omöjligt.

– Kanske sensommaren, men säsongen är ju ganska kort här. Så kanske aktuellt till nästa sommar, säger Rosi Hoffer (S), kommunalråd.

Antal skadade i olyckor med elsparkcyklar

Under 2022 skadades 3 334 personer och 4 personer dog i olyckor med elsparkcykel inblandad. Det är en ökning av antalet skadade med 35 procent jämfört med året innan. Tre fjärdedelar av olyckorna är singelolyckor och sker inte i kollision med andra trafikanter.

Källa: Transportstyrelsens nya sammanställning av olyckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.