Riksdagen ska säga sitt innan allt ärt klart med ett regemente i Östersund Foto: SVT

Klart: Östersund blir på nytt en regementsstad

Uppdaterad
Publicerad

Östersund kommer på nytt att bli en regementsstad. Det står klart sedan regeringen på tisdagsmorgonen beslutat ge försvarsmakten direktiv om att förverkliga planerna.

Någon gång mellan 2026 och 2030 ska den nya infanterienheten finnas på plats och nu närmast begär regeringen en kostnadsberäkning från försvaret.

Hur stort det nya regementet blir är ännu inte klart. Men det ska handla om en till två bataljoner. Det kan handla om ett regemente med cirka 800 personer.

Socialdemokraten Kalle Olsson sitter i försvarsutskottet. För honom blev tisdagen så klart en glädjens dag.

– Det finns ingen enskild fråga som jag jobbat så mycket med som just denna, säger han.

Det är regeringen som kommit till slutsatsen att regementet förläggs i Östersund. Formellt ska beslutet tas av riksdagen, sannolikt under hösten.

Frågan är hur oppositionspartierna ställer sig i frågan?

– Jag har pratat med vår försvarspolitiska talesman och han ställer sig helt bakom det här beslutet, säger Östersunds moderata kommunalrådet Pär Jönsson.

Hör riksdagsledamot Kalle Olsson (S) och kommunalrådet Pär Jönsson (M) i klippet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.