Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Robin Dahlberg, i Svenska klätterförbundets säkerhetskommitté berättar om vad de hittills kommit fram till i utredningen av olyckan vid Tegefjäll. Foto: SVT / Lars Alvskog, fjällräddningen

Klättrare vårdas med svåra skador efter klätterolycka vid Tegefjäll – Klätterförbundet utreder

Uppdaterad
Publicerad

En man i 30-årsåldern skadades allvarligt i fredags när han klättrade längs en klätterled vid Tegefjäll, utanför Åre. Mannen vårdas nu på sjukhus i Trondheim. Svenska klätterförbundet utreder nu olyckan.

– Det vi vet om händelsen är att mannen plötsligt fallit under nedfirning. Han ska ha varit upp till toppen som är drygt 70 meter och vi tror att han fallit när han var ungefär halvvägs ner, berättar Robin Dahlberg i Svenska Klätterförbundets säkerhetskommitté.

Mannen klättrade ensam men två andra personer som befann sig på platsen, på samma klätterled slog larm och mannen fick hämtas med helikopter.

– Vi samlar just nu in en massa information som vi ska sortera och lägga pusslet för att förstå vad som hänt. Vi har fått bra hjälp av lokala klättrare, säger Robin.

Är det säkert att klättra vid Tegefjäll just nu?

– Det finns ingenting i de fynd som vi gjort hittills pekar på att klippan eller bultarna som sitter där skulle vara osäkra. I inspektionen som gjorts på bergväggen så finns inga avvikelser, men vi är i väldigt tidigt skede just nu. Vi har gjort en del fynd på utrustning så vi kollar just nu om det är något i den som gått sönder, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.