Med EU-pengar ska den nya kombiterminalen utanför Backe bli verklighet, så att mer timmer kan fraktas med tåg istället för lastbil. Foto: SVT

Backe får kombiterminal för väg och järnväg

Uppdaterad
Publicerad

På vägarna mellan norra Jämtlands skogar och hamnen i Örnsköldsvik fraktas det massvis med timmer på lastbilar, men med ett nytt EU-bidrag kommer timmerstockarna att få ta tåget istället.

– På sikt säger man själv ifrån näringen att man kommer föra över transporten till järnväg, och det är klart att det kommer vara en märkbar skillnad för miljön, säger Robert Uitto, regionråd i region Jämtland Härjedalen.

Ny kombiterminal

Lösningen som fått ett klimatbidrag på 5,7 miljoner från EU är en kombiterminal som tar emot lastbilar som kommer med timmer, och flyttar över det till tågvagnar istället.

– Det handlar helt enkelt om att kunna lasta om. Man måste transportera ut timret från skogen till terminalen med vägtransport, men samtidigt hitta ett smart sätt där man med maskiner enkelt kan flytta över godset.

Kan påverka arbetstillfällena

Robert Uitto är inte orolig för att sysselsättningsgraden ska minska när färre kör lastbil.

Finns det någon som motsätter sig en sådan här satsning, till exempel den norrländska åkeribranschen?

– Jag har inte hört det hittills. Det är klart att det skulle kunna ge en märkbar förändring för dem men en sådan här terminal kommer att ge arbete i norra Jämtland och det tror jag är någonting som är jätteviktigt, säger Uitto.

TV: Se nyhetsinslaget på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.