Klimatpåverkan på röding granskas

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska klimatförändringens påverkan på röding undersökas i en ny treårig forskningsstudie.

Det varmare klimatet tycks påverka fjällrödingen negativt. Det är en teori som vi berättade om i ett reportage om röding i Bunnerån på torsdagen. Nu står det klart att länsstyrelsen i länet tillsammans med Västerbotten, Norrbotten och Umeå universitet ska undersöka den teorin närmare i ett treårigt forskningsprojekt. Rödingen är inte akut hotad men det finns farhågor att den på lång sikt kan få det svårt på grund av klimatförändringen. Rödingen är mycket känslig för temperaturskillnader och får svårare att överleva i varmare vatten.

– Vi förväntar oss stora förändringar i klimatet och är det någon fisk som man skulle kunna se effekterna (av klimatförändringen) på så är det röding, säger Jens Andersson, vattenenheten vid länsstyrelsen.

Förhoppningen är att kunna kartlägga vilken påverkan som sker för att i förlängingen ta fram åtgärder för att säkerställa rödingens överlevnad.

Studien av klimatförändingens påverkan på fiskbeståndet kommer även att omfatta studier av öring.

Om ett år beräknas de första resultaten vara klara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.