Jamal Hashi driver en av New Yorks bästa afrikanska restauranger. Nu gästar han årsmötet för Unesco:s Creative Cities i Östersund, och vägen dit gick via Fia Gulliksson. Foto: SVT

Kockar från hela världen till Östersund

Uppdaterad
Publicerad

Framgångsrika kocken Jamal Hashi från New York ringde Sverige och fick prata med Fia Gulliksson. Nu gästar han Unescos Creative Cities i Östersund.

Den här veckan är det årsmöte för Unescos Creative Cities i Östersund. Till den stora middagen på torsdag kväll har det anlänt kockar från världens alla hörn. En av dem har en sällsam historia hur han hamnade i det här sällskapet.

Jamal Hashi är firad kock i New York och driver bland annat en av mångmiljonstadens bästa afrikanska restauranger. Av en slump kom han i våras i kontakt med Fia Gulliksson när han lyfte luren och ringde ”The Swedish Number” som är en kampanj som skapades av Svenska turistföreningen i våras. Vem som helst i utlandet kan med ett nummer ringa en slumpvis utvald person i Sverige – Jamal blev kopplad till Fia.

Gastronomi- och kulturveckan

Blir värd för 40 kockar

Fia passade på att bjuda med sig sin nufunna vän till Eldrimner i Ås där Jamal fick ingå i en panel av kockar och krögare som testade och bedömde kött som produceras inom länet. Jamal imponerades av det han fick se, och där fick han också fick träffa bönderna som producerat köttet.

I veckan ska han laga älglever med det östafrikanska brödet injera. Men Jamal är alltså inte ensam om vara inbjuden till den här veckans mat- och kulturevenemang. Nu ska ett 40-tal av kockarna bo hemma hos Fia Gulliksson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gastronomi- och kulturveckan

Mer i ämnet