Det finns så klart flera olika åsikter om hur kokkaffe ska anrättas. Ska man koka upp vattnet först och sedan hälla i kaffet? Blir kaffet bättre eller sämre av att få kallna för att sedan värmas upp igen?
– Själv tycker jag att kokkaffe ska stå och puttra som en gryta ungefär, menar tävlingsledaren Marcus Izzo.
Ale Forsberg är med i scouterna vilket så klart gett honom otaliga tillfällen att öva under fältmässiga former:
– Jag har kaffet i redan från början men just när det börjar koka så tar jag bort locket. På så sätt blir kaffet mindre beskt, påstår han.
Ett kaffe för utflykt i naturen
Möjligen kan man samtidigt ana att kokkaffe delvis är en materialsport. Segrare i första heatet blev, enligt SVT-reporterns egen subjektiva bedömning, Lisa Boström som använde ett annat bränsle.
Du eldade med T-sprit medan dina konkurrenter använde gas. Blev det utslagsgivande?
– Kanske det, men framför allt är jag mer van vid spritkök, säger hon.
Är det mycket kokkaffe för dig i vardagen?
– Nja, bara när jag är ute i naturen. Hemma dricker jag pulverkaffe...
Vem var det då som vann officiellt? Tävlingsledare Marcus Izzo meddelade på eftermiddagen att man beslutat utse samtliga deltagare som vinnare.
Vad är kokkaffe?
Kokkaffe är ett grovmalet kaffe som läggs direkt i vattnet i en kaffepanna eller kastrull. Efter uppkokning sjunker det till botten så att kaffet kan hällas upp.
Idag används kokkaffet kanske främst vid tillagning över öppen eld, men förr i tiden var kokkaffe det vanligaste sättet att laga kaffe i Sverige.