En vecka med otjänligt vatten i Undersåker – boende får koka vattnet

Uppdaterad
Publicerad

Nu kloreras vattnet i Undersåker efter att Åre kommun gick ut med kokråd för en vecka sedan. En vattentank med rent vatten har ställts fram vid stationen för de boende som behöver det i väntan på att kokrådet ska hävas.

Cirka 500 hushåll har fått koka sitt kranvatten i en veckas tid. Hittills har alla prover fortsatt visat på spår av så kallade koliforma bakterier. Det är bakterier som kan förekomma i tarmar hos människor och djur.

Varje dag tas det nya prover av vattnet och under onsdagen den 12 juli började man med klorering. 

– Det har fortsatt visat på låga halter av bakterier, därför har vi inte hävt kokrådet ännu, säger Hans Granlöf, tillförordnad vattenchef.

Vattentank till de boende

Vad som orsakat den förhöjda bakteriehalten är ännu inte säkert, inte heller när kokrådet kan hävas. En vattentank med dricksvatten finns utställd på stationen i Undersåker för de boende som har behov av det.

Kokrådet kommer att ligga kvar åtminstone tills på fredagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.