Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kommunalrådet i Strömsund, Susanne Hansson (S), om det ekonomiska läget i kommunen just nu. Foto: Fredrik Lundmark/SVT

Tufft ekonomiskt läge för Strömsunds kommun – kommunalrådet: ”Vi saknar 30 miljoner nästa år”

Publicerad

Precis som många andra kommuner i landet så brottas Strömsunds kommun med en tuff ekonomisk situation just nu.

– Det ekonomiska läget är allvarligt. Skulle våra verksamheter göra samma sak nästa år som de gör idag så saknas 30 miljoner i budgeten, säger Susanne Hansson (S) kommunalråd i Strömsund.

Ett antal sena statsbidrag gjorde förvisso att kommunen totalt sett gick med 39 miljoner kronor i vinst 2022, men kommunens verksamheter redovisade sammanlagt ett minusresultat på drygt 8 miljoner kronor.

– Vi ser ju samma sak här i Strömsund som hela landet drabbats av. Livsmedelspriserna ökar, drivmedelspriserna ökar, elkostnaderna ökar. Under coronapandemin sköt staten till en hel del extra bidrag för att hjälpa landets kommuner, men nuvarande regering verkar inte ha någon avsikt att kompensera för de kostnadsökningar vi ser nu, säger Susanne Hansson.

”Behöver tänka nytt”

Klart är att det kommer behöva genomföras besparingar i kommunen, men Susanne Hansson har i nuläget inga exakta svar på hur eller var. Kommunen har dock tillsatt en styrgrupp som ska titta på hur kommunen ska kunna klara sin ekonomi i framtiden.

– Vi behöver tänka nytt och göra en total genomlysning och omställning av våra verksamheter, säger Susanne Hansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.