Kommunalrådet AnnSofie Andersson (S), Östersund. Foto: SVT

Kommunalrådet tog direktörerna i örat

Uppdaterad
Publicerad

Det har blåst rejält kring dom 100 Attefallshus som Östersundshem handlat upp. En fejd sker med Konkurrensverket. En annan utspelar sig i den lokala maktens korridorer.

Det känns nära till hands att ta ordet tuppfäktning i sin mun. Och det mellan Östersundshems vd Daniel Kindberg och kommundirektören Anders Wennerberg.

– Vi kan inte i dag reda ut vad som sades på ett möte i april. Det fördes inga mötesanteckningar – och det är väl något som vi får ta konsekvensen av, säger kommunalrådet AnnSofie Andersson (S).

Det är lite vanskligt för en utomstående att avgöra vem som haft rätt i varje enskilt moment.

Många turer

Helt klart är att Migrationsverket tidigare var berett att betala en hyra på 10.100 kronor i månaden för husen. I ett skede bringades Östersundshem till uppfattningen att kommunen själv behövde samtliga hundra Attefallshus som det var frågan om – men, skulle det visa sig, inte till den hyra som Migrationsverket erbjudit.

I den allmänna upprördheten kontrade Östersundshem med att dom inte längre kunde lämna några lägenheter åt socialt utsatta. Tidigare överenskommelser sade att 10 procent av de lägenheter som blev lediga skulle förbehållas socialtjänsten.

Kommunen hävdade att det var dom skulle ha sista ordet var Attefallshusen skulle placeras.

Hemläxa

Tidigare i veckan kallade AnnSofie Andersson till ett möte med Kindberg och Wennerberg. Vad som i klartext sades då lär vara en djupt förborgad hemlighet inom överskådlig tid.

– Slutsatsen blev att vi är överens om att vi inte är överens om vad som varit. Men det är historia nu och vi kan konstatera att båda parter har en hemläxa att göra, säger AnnSofie Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer