Om du blir utsatt för våld av en närstående kan du få stöd via socialtjänsten. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kommunanställda i Strömsund utbildas om våld i nära relationer

Publicerad

Kommunfullmäktige i Strömsund beslutade i november i fjol att upprätta ett program mot våld i nära relationer. Utbildningsinsatsen som nu startats ska ge alla anställda grundläggande kunskaper för en ökad medvetenhet.

– Det här är en del i ett långsiktigt och förebyggande arbete. Kommunen har många anställda så på det här sättet når vi också en stor andel av invånarna, säger kommunalrådet Susanne Hansson (S), i ett pressmeddelande.

Visionen för programmet är att ”ingen ska utsättas för våld eller andra övergrepp från närstående”.

Får veta hur de kan möta utsatta

Det direkta arbetet mot våld i nära relationer sker oftast inom socialtjänstens individ- och familjeomsorg. Men nu vill Strömsunds kommun att alla anställda ska få en utbildningsinsats som ska ge grundläggande kunskaper om våld i nära relationer, vad våldet kan ta sig för uttryck och hur de kan möta våldsutsatta.

– Det känns fantastiskt bra att vi får sätta ljuset på den här viktiga frågan i alla kommunens verksamheter. Genom att öka kunskapen bland medarbetarna vill vi tydligt markera att våld i nära relationer inte är okej, säger kommundirektör Anneli Svensson i ett pressmeddelande.

Reflektera över frågeställningar

Utbildningen baseras på ett framtaget material som cheferna i första hand introduceras för. Cheferna kommer sedan använda materialet på ett personalmöte där de anställda tillsammans ska reflektera över ett antal frågeställningar, till exempel vad den anställda själv kan göra om den misstänker att någon är utsatt för våld.

Hur ska man tänka som anhörig eller granne om man tror att någon är i en våldsam relation? Verksamhetschefen på kvinnojouren i Sundsvall tipsar i klippet.

Om du är utsatt för våld:

Om du är utsatt för hot och våld av någon person som du lever med eller av en annan person som står dig nära, kan du få stöd och hjälp av socialtjänsten i Strömsunds kommun. Om du har barn ska de få stöd för egen del.

Som medmänniska kan du genom att knacka på dörren kanske förhindra fortsatt våld.

Våld i nära relationer drabbar både kvinnor och män men kvinnor drabbas oftare av upprepat och mer allvarligt våld.

Källa: Strömsunds kommuns hemsida

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.