Pernilla Cederlöf (till vänster i bild) från Östersunds tekniska förvaltning var på plats i Odenskog för att ta in önskemål om vilka funktioner en ny återvinningscentral bör ha. Carolina Hasselström från Frösön var en av de som lämnade förslag. Foto: Fredrik Eliasson/ SVT

Återvinningscentralen i Odenskog för trång – kommunen samlade idéer om ny

Publicerad

Om några år ska Östersunds kommun ersätta återvinningscentralen i Odenskog mot en större och bättre. Än är det inte klart exakt hur den ska utformas. Därför passade man på att höra vad de som nyttjar centralen vill ha.

Vid år 2025 hoppas kommunen att den nya återvinningscentralen ska öppna. De senaste åren har antalet besök ökat. Under förra året genomfördes 200 000 besök och nu anses centralen vara alldeles för trång.

Större och mer avfall

Den nya återvinningscentralen ska bli större och få fler partitioner – olika kategorier för avfall. Exempelvis vill kommunen ha en avdelning för textilier.

– Jag tror att en informativ lekpark för barnen skulle vara bra, säger Carolina Hasselström från Frösön.

En annan ambition är att skapa en så kallad kretsloppspark i anslutning. Den ska kunna vara ett första stopp där besökarna lämnar av saker som kan gå att renovera och sälja.

– Det finns redan verksamheter som renoverar och säljer, men det kan säkert skapas nya verksamheter som gör det också, säger Pernilla Cederlöf på tekniska förvaltningen i Östersunds kommun.

Nyttjas obemannat

För att hantera det ökade antalet besök på mer kort sikt är planen att utöka öppettiderna ytterligare.

I Lit och Brunflo undersöker man även möjligheten att kommuninvånare ska kunna nyttja återvinningscentralerna även när de är obemannade. Det skulle kräva att man får gå en kort kurs och ha ett personligt passerkort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.