Lisa Marklund, chef Hemsjukvården Östersund. Foto: SVT

Östersunds kommun: ”Sjuksköterskorna delegerade såromläggningar”

Uppdaterad
Publicerad

Hemtjänsten och hemsjukvården kände väl till att kvinnan hade ett trycksår i ryggslutet. Trots det rengjordes det inte på rätt sätt. Det medger kommunens ansvariga.

– Det är bara att beklaga att det gick så här långt, säger Lisa Marklund enhetschef inom hemsjukvården. Det var olika omständigheter som gjorde att det blev så här.

Undersköterskor fick ansvar för såret

Inspektionen för vård och omsorg, IVO,  har kommit med sitt svar på Ulrika Erikssons anmälan. Frånvaro har gjort att det varit olika sjuksköterskor som ansvarat för omläggningen av såret. Det har gjort att sjuksköterskorna delegerat två av tre omläggningar till undersköterskor.

– Undersköterskor ska klara att lägga om sår, men här har det brustit, säger Lisa Marklund. Det får vi ta på oss och vi har vidtagit åtgärder.

Oklar ansvarsfördelning

IVO påpekar även att dokumentationen, informationen, mellan hemtjänsten och hemsjukvården inte  har fungerat som det ska. Det har inte varit tydligt om och vem som lagt om såret.

IVO anser att Östersunds kommun brustit i att planera, leda och kontrollera verksamheten med hänvisning till hälso- och sjukvårdslagen.

– Vi har genomfört utbildningar för flera yrkesgrupper kring detta, säger Lisa Marklund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.