Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lennart Adsten har jobbat med fjällfrågor länge. Han är bekymrad över utvecklingen i Sylarnaområdet. Hör mer om varför i klippet. Foto: SVT

Lennart Adsten om konflikten i Jämtlandsfjällen: “Går nog inte att lösa”

Uppdaterad
Publicerad

Fler turister och en allt mer trängd rennäring – konflikten i fjällen har eskalerat. Samarbete verkar inte räcka för att hantera problemen.

– Jag tror inte det går att lösa på ett bra sätt, säger Lennart Adsten som varit engagerad i fjällfrågor länge.

Lennart Adsten är vd på utvecklingsbolaget Naboer AB. Mellan 2009 och 2019 arbetade han med gränsfjällsfrågor i området kring Sylarna och fjälleden Jämtlandstriangeln.

– I vår kristallkula såg vi att stora utmaningar skulle komma, säger Lennart Adsten.

Han fortsätter:

– Vi såg att besöksnäringen skulle öka och att rennäringen skulle bli allt mer trängd. Då bestämde vi oss för att vi behövde hantera det tillsammans.

Det bildades forum med representanter från samebyar, turismnäring och andra aktörer och genom åren genomfördes flera projekt. Mycket handlade om att öka kunskapen hos besökare, bland annat skapades broschyren ”Välkommen till renens rike”.

Samverkan upphörde

Men sedan 2019 har det inte varit så mycket aktivitet. En stor anledning, menar Lennart Adsten, är att samebyarna drog sig ur.

– I och med Girjasdomen har samverkan och samrådet mellan besöksnäringen och rennäring blivit sämre.

Vad har Girjasdomen med det att göra?

– Efter att den vann laga kraft så ser jag att den samiska miljön har intagit en ny strategi. De säger nej till det mesta och det är tråkigt att se.

Gör samerna inte rätt som driver sin rättigheter?

– Jag kan förstå att de gör det. Hade jag varit i deras läge hade jag kanske gjort samma sak. Det är en grundlagsskyddad näring. Samtidigt finns det fria friluftslivet och jag tror inte man kan räkna bort besöksnäringen.

Bekymrad över framtiden

Lennart Adsten är bekymrad över utvecklingen i Sylarnaområdet. Enligt honom har besöksnäringen utvecklats på ett okontrollerbart sätt samtidigt som rennäringen blir allt mer trängd.

Hur ska man lösa det då?

– Det är det som är problemet. Vi har inte verktygen att lösa det här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Striden om fjällen

Mer i ämnet