– Genomförs de planerade taxehöjningarna skulle det i praktiken innebära att dagens fastighetsägare i Östersund får bära en oproportionerligt stor del av investeringskostnaden för det nya vattenverket i förhållande till hur stor nytta vattenverket skulle vara för dem, säger senior konsult Tore Englén som för företaget Orcas granskat Östersunds VA-verksamhet på uppdrag av Östersunds kommun.
Beräkningarna av hur mycket VA-taxorna ska höjas framöver har stora brister, konstateras i rapporten. Det kan få stora konsekvenser för VA-kollektivet – som betalar avgifterna för vatten och avlopp.
”Låg kvalitet”
– Det är viktigt att förvaltningarna förser politiken med korrekt underlag när beslut ska fattas. Det får inte vara så låg kvalitet som det är frågan om här, säger Tore Englén.
Men även politiken, som har det yttersta ansvaret uppmanas till självrannsakan.
Den sammantagna bedömningen i rapporten är att taxehöjningarna inte skulle behöva bli så höga som närmare 300 procent på 15 år. Exakt hur stor höjningen istället borde bli går rapportförfattarna inte in på. Rekommendationen är att kommunen skaffar sig bättre kontroll över VA-verksamheten.
BERÄKNINGEN AV VA-TAXAN
Den senaste kalkylen för framtida höjningar av va-taxan i Östersunds kommun bedömer konsultbolaget har stora brister av flera skäl:
Den bygger på avskrivningstider som kraftigt avviker från praxis. Det gör att den faktiska kapitalkostnaden (det vill säga räntor och avskrivningar) överskattas liksom behovet av taxehöjningar.
För att finansiera det nya vattenverket har en investeringsfond inrättas. Där ska pengar från inbetalade va-taxor avsättas. Men pengar har inte avsatts till fonden som det var tänkt. Mycket tyder på att pengarna istället gått till drift.
Andra viktiga faktorer som utelämnats när det gäller beräkningen av va-taxorna är behovet av investeringar för upprustning av ledningsnätet på omkring en miljard kronor under perioden 2027-2035.
Sammantaget utgör de korta avskrivningstiderna och att fonderade investeringsmedel bedöms ha använts till drift, ”en särskild tveksam kombination” enligt rapporten.
Källa: Rapporten Genomlysning av Östersunds kommuns Avfalls- och VA-verksamhet som gjorts av konsultföretaget Orcas