Sommaren 2015 kolliderade en cyklist och bilist på cykelöverfarten vid Badhusparken i Östersund.

Körde på cyklist – frias

Uppdaterad
Publicerad

En cyklist blev sommaren 2015 påkörd på cykelöverfarten vid Badhusparken. Nu frias bilisten.

Det var i juli 2015 som olyckan skedde. En man kom cyklande ner från Stortorget mot Badhusparken. Samtidigt kom en annan man körande med sin bil längs Strandvägen.

Under rättegången har cyklisten berättat att han kom cyklande ner mot cykelöverfarten i en hastighet om cirka 25 kilometer i timmen. När han närmade sig övergången såg han en bil som kom från vänster men att den bilen bromsade in när han närmade sig cykelöverfarten, varpå han fortsatte cykla rakt fram. Han uppskattade då sin hastighet till 20 kilometer i timmen.

Skadade bland annat nacken

När han han sedan kom ut på överfarten såg han ingen bil som kom från höger, men när han nästan korsat vägen kände han hur något tog i hans bakdäck. Därefter blev allt svart tills han vaknade av blåljus.

Cyklisten blev skadad och har fortfarande problem. Han fick operera knäskålen men har fortfarande inte full rörlighet. Även skulderbladet blev skadat. Han fick även en nackskada och har sedan händelsen haft problem med dubbelseende. Efter olyckan har han bara kunnat jobba 75 procent.

Försökte ha uppsikt

Den bilist som kom från höger har uppgett att han körde max 20 kilometer i timmen när han närmade sig cykelöverfarten. Han försökte ha uppsikt men blev distraherad av en smäll i Badhusparken och tittade dit. I nästa ögonblick kolliderade han med cyklisten.

Båda inblandade säger att de brukar vara varsamma vid överfarten. Cyklisten tror han tittade åt höger men har inget minne av det i efterhand och bilisten har uppgett att han försökte ha uppsikt när han närmade sig cykelöverfarten.

Ska anpassa hastigheten

Enligt tingsrätten ska bilister anpassa sin hastighet så att cyklister som är ute på cykelöverfarten inte utsätts för fara. Regeln föreskriver dock inte någon skyldighet att särskilt anpassa hastigheten då cyklister är på väg ut på cykelöverfarten.

I målet är det inte utrett om cyklisten redan var på överfarten eller om han var på väg ut på den när bilisten började köra upp på den.

Inte varit oaktsam

Enligt tingsrätten har bilisten anpassat sin hastighet och därmed inte varit oaktsam. Han frias därmed från misstanken om brott mot trafikförordningen.

Bilisten var även åtalad för vållande till kroppsskada. Utifrån omständigheterna att bilisten hörde en smäll och hastigt tittade bort och det faktum att cyklisten kom i hög hastighet gör tingsrätten dock bedömningen att bilisten inte haft förmåga eller tillfälle att agera annorlunda.

Han har därför inte varit oaktsam, är tingsrättens bedömning. Mannen frias således även på den punkten.

Så säger lagen

I domen hänvisar man till trafikförordningen, kapitel 3, paragraf 61. Den säger:

Vid ett obevakat övergångsställe har en förare väjningsplikt mot gående som gått ut på eller just ska gå ut på övergångsstället.

En förare som närmar sig en obevakad cykelpassage ska anpassa hastigheten så att det inte uppstår fara för cyklande och mopedförare som är ute på cykelpassagen.

En förare som ska köra ut ur en cirkulationsplats eller annars efter att ha svängt i en vägkorsning ska passera en obevakad cykelpassage ska köra med låg hastighet och lämna cyklande och mopedförare som är ute på eller just ska färdas ut på cykelpassagen tillfälle att passera.

Vid en cykelöverfart har en förare väjningsplikt mot cyklande och förare av moped klass II som är ute på eller just ska färdas ut på cykelöverfarten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.