Alla passagerare skadades efter att den rattfulle föraren voltat med bilen. Nu har domen kommit, både mot föraren och bilägaren. Foto: SVT, Arkivbilder.

Rattfull voltade med bilen – döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Föraren hade 0,45 promille i blodet när han voltade med bilen och passagerare skadades. En av passagerarna flög ut ur bilen och bröt ryggen. Nu döms föraren för flera brott – och även bilägaren döms i rätten.

Det var sent en kväll i mars 2017 som ett sällskap, med sex personer, åkte runt i en bil i Krokoms kommun.  Några satt och drack alkohol och en körde.

Vid ett stopp så byttes det chaufför och vid ratten satte sig en då 19-årig ung man som saknade körkort och hade, skulle det visa sig, 0,45 promille alkohol i blodet.

Körde vingligt

Mannen framförde bilen vingligt och i hastigheter upp mot 180 kilometer i timmen tills han förlorade kontrollen över bilen, körde av vägen och voltade ner i diket i Ytterån.

Alla passagerare i bilen skadades. Emma Säll var den som skadade allvarligast – hon flög ut ur bilen och hittades 20 meter därifrån.

– Jag trodde alla var döda, sade hon i en intervju med SVT från 2017.

För detta döms han av Östersunds tingsrätt till fängelse i två månader för grovt rattfylleri, olovlig körning och vållande till kroppsskada, grovt brott.

Bilägaren döms för medhjälp

Den unga man som ägde bilen döms också i tingsrätten, till 60 dagsböter för tillåtande av olovlig körning och medhjälp till rattfylleri.

Tingsrätten bedömer att ägaren genom att låna ut bilen varit uppenbart likgiltig inför risken att föraren skulle göra sig skyldig till rattfylleribrott.

Yrkade på skadestånd

Alla passagerna skadades. Två av dem yrkade på skadestånd, men tingsrätten menar att då det vanligtvis krävs uppsåt för att ersättning för kränkning ska kunna dömas ut och den här händelsen är ett oaktsamhetsbrott döms inte föraren att betala några skadestånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.