De senaste åren har det blivit allt vanligare att ta sin jägarexamen på en intensivkurs. En enkel sökning på internet visar att det finns en uppsjö av aktörer som lovar jägarexamen på bara några dagar.
Men de snabba kurserna har också mött kritik.
Håller kurser
Håkan Hallgren från Markaryd som har jagat sedan 1985 och själv håller i kurser för dem som vill ta jägarexamen menar att intensivkurser hos oseriösa aktörer är en säkerhetsrisk.
– Vi hade en incident för två veckor sedan. Det var en som vann ett tävling som fick komma med och vara med på en älgjakt. När han skulle göra patron ur brann det av ett skott.
Men han hade jägarexamen?
– Ja, han hade jägarexamen. Han visade upp både examen och licens, så det var helt grönt.
Hallgren menar att vissa av det korta kurserna är för korta och att man omöjligt hinner gå igenom allt på två dagar, som vissa kurser är.
– Det är en säkerhetsfråga. Det handlar ju om livsfara helt enkelt. Tänk om det hade hänt i en grupp där det står flera personer runt om och vapnet hade pekat åt fel håll, säger han.
Naturvårdsverket och Jägareförbuundet reagerar
Hallgren har tidigare satt stopp för ett företag där han såg att eleverna pluggade de rätta svaren, och det är något som Naturvårdsverket reagerat över.
– Det är jätteallvarligt. Det är ju rent fusk och så får det inte gå till, säger Petter Mahrs, handläggare på Naturvårdsverket.
– Där har också eleverna ett eget ansvar att meddela Jägareförbundet eller Naturvårdsverket att det går till på det viset för det är inte okej.
Vill ha licens
För att komma till bukt med de oseriösa aktörerna föreslår Svenska Jägareförbundet att en licens ska införas för de som håller i jaktutbildningar.
Men man vill också införa obligatoriska moment och en minimilängd på utbildningarna för att säkerställa att jägarkåren har en gedigen utbildning i bagaget innan de kan ge sig ut med gevär.
Kanske blir som körkortsprov
Naturvårdsverket tycker dock att det viktigaste är att proven håller bra kvalitet.
– Det finns andra saker som man också kan titta på. Hur proven är utformade till exempel, säger Petter Mahrs.
Hur skulle de kunna förändras?
– Det är väldigt mycket som är manuellt på papper idag. Det finns ju till och med de som har kopierat de här proven. Det är såklart inte okej. Där skulle man kunna digitalisera mycket för att få högre säkerhet och bättre kvalitet på proven. Lite mer som Trafikverket hanterar körkortsproven.