Lars Nyman, chef Räddningstjänsten Jämtland Foto: SVT

Kostnaderna för skogsbränderna stiger

Publicerad

Räddningstjänsten i Jämtland har hittills betalat ut 25 miljoner för släckningen av skogsbränderna i somras. Var slutnotan hamnar vågar inte räddningschefen sia om.

Under två och en halv vecka i juli brann det på 89 ställen i terrängen i länet. Räddningstjänsten hade ett intensivt arbeta med att släcka alla bränder. Helikopterföretag, lantbrukare, skogsbolag och andra anlitades av räddningstjänsten för att hjälpa till. Hittills har räddningstjänsten betalat ut 25 miljoner i ersättning.

Men för att räddningstjänsten inte ska lida skada, ansöker man sedan till Myndigheten för samhällskydd och beredskap, MSB, om ersättning från staten.

Skogsbränder i Jämtlands län 2018

– Hittills har vi skickat in två krav, säger räddningschefen Lars Nyman till SVT Nyheter Jämtland. Den första ansökan var på 9,5 miljoner och det var del ett av helikopterkostnader. Nu har vi skickat in en ansökan för tjänsteköp på 15,5 miljoner.

MSB betalar löpande ut ersättning till kommunerna men var slutnotan för räddningstjänsten i Jämtland kommer att hamna vill inte Lars Nyman sia om.

Vem ersätter sönderkörda vägar?

Det finns också oklarheter i vad räddningstjänsten kan få ersättning för.

– Något som har dykt upp är kostnader för sönderkörda vägar, gräsmattor, staket och så vidare, säger Lars Nyman. Naturligtvis ska vi ersätta om något gått sönder under räddningsarbetet, men det är oklart om staten sedan ersätter oss för det.

Diskussioner kring den frågan förs nu mellan räddningstjänsten, länsstyrelsen och MSB. Från statligt håll har det lovats att det ska komma riktade pengar för det men än har inte något besked kommit.

Osäkert om 300 miljoner räcker

En sak som regeringen har beslutat om är att skjuta till 300 miljoner till MSB, så att räddningstjänstförbund och kommuner kan få ersättning för släckningsarbetet. Men med tanke på alla bränder som härjade runt om i landet i somras så är Lars Nyman osäker på om det kommer att räcka.

– Det är tveksamt, säger han. Jag vet inte hur det kommer att gå för de andra räddningstjänsterna, men för oss blir det ju väldigt dyrt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränder i Jämtlands län 2018

Mer i ämnet