• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Kalle Olsson (S), riksdagsledamot Foto: SVT

Kostnadsutjämningsbidraget klubbat – 250 miljoner till Jämtland

Uppdaterad
Publicerad

Alla kommuner utom Östersund får tillskott i tiomiljonersklassen. Mandatperiodens viktigaste beslut enligt riksdagsledamot Kalle Olsson (S).

Från och med 1 januari 2020 blir det ett nytt kostnadsutjämningssystem för Sveriges kommuner. För länets del kommer cirka 250 miljoner att dela på. 200 av dem går till sjukvården och 50 miljoner delar sju kommuner på.

Samtliga kommuner i länet får ta del av pengarna utom Östersund som istället får betala in i systemet.

– Det här är bland de viktigaste besluten vi fattar under den här mandatperioden, säger riksdagsledamoten Kalle Olsson (S).

Socialdemokraterna gick in i omröstningen som ett enat parti. Liberalerna å andra sidan rösta avslag medan moderaterna kom med ett eget förslag.

– Moderaterna lade sig platt för partikamraterna i Stockholm, menar Kalle Olsson.

Jämnar ut förhållanden

250 miljoner till länet anser han är ett gott steg för att jämna ut förhållandena mellan storstad och glesbygd.

– Riksrevisionen kom nyligen med en rapport. Där föreslog de en ännu kraftigare utjämning, så kritiken mot dagens beslut har mött kraftfulla motargument, säger Kalle Olsson.

Successiva förändringar

Från regeringens sida menar man att ändringarna kommer att innebära betydande tillskott för många kommuner och landsting med särskilt stora utmaningar. För att mildra effekterna för kommuner och landsting som får ett negativt utfall genom ändringarna finns så kallade införandebidrag, som innebär att förändringar införs successivt, under några år.

– Det är väldigt glädjande att riksdagen har röstat ja till vårt förslag om en ny, förstärkt kostnadsutjämning. Förändringarna ska bidra till en stärkt och mer jämlik välfärd i och med att kommuner och landsting får mer likvärdiga förutsättningar att uppfylla sina välfärdsuppdrag, oavsett var i landet de befinner sig, säger civilminister Lena Micko, i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.