Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Branden spred sig från en spånficka till fastighetens vindkonstruktion. Foto: Lukas Johansson/SVT

Kraftig brand i Hammerdal – räddningstjänsten bröt upp tak

Uppdaterad
Publicerad

Just före klockan 10, fredag förmiddag, uppstod en brand på ett industriföretag i Hammerdal. Personal från fyra räddningstjänster arbetade med att begränsa branden.

Det tog tid att få branden under kontroll och räddningstjänsten skickade in rökdykare i en byggnad för att hitta källan till branden.

Elden ska ha uppstått i en så kallad spånficka. En styrka från Hammerdal larmades ut tillsammans med personal från Strömsund, Lit och Östersund.

Vattendimma ska begränsa

Vid 11-tiden konstaterades att branden spridit sig till en vindskonstruktion så räddningstjänsten behövde använda sig av höjdfordon och släcka via taket.

– Vi vill skapa en vattendimma under taket så vi kan öppna taket utan att branden tar fart och släcka ordentligt, säger Thomas Hansson, vakthavande befäl vid räddningstjänsten.

Då förelåg viss spridningsrisk till andra byggnader och delar av industrin.

– Fokus för oss nu är att hålla branden där den är just nu, sa Thomas Hansson vid lunchtid.

Minskad rökutveckling

Enligt en tidig prognos trodde räddningstjänsten att arbetet skulle vara klart till klockan 15. Men prognosen sköts fram en aning för att man vill vara säker på att ingen glöd i spånet och pelletsen får branden att blossa upp igen.

– För en timme sen var det inte längre någon rökutveckling alls egentligen. Inte alls i den omfattningen som var från början, sa Thomas Hansson vid klockan 15.20.

Kort därpå, vid 15.30 kunde räddningsinsatsen avslutas. Personal stannade kvar på platsen för att täcka över de hål som tagits upp i taket under släckningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.