Foto: Räddningstjänsten

Sågverket i Bräcke i lågor – branden är nu under kontroll

Uppdaterad
Publicerad

Strax innan klockan sex på morgonen upptäcktes en brand på sågverket Gällö timber. Det var först efter klockan elva som räddningstjänsten fick kontroll på branden.

Larmet om branden på sågverket i Bräcke kommun inkom klockan 05.37 på lördagsmorgonen. Räddningstjänsten beskriver branden som en kraftig sådan. I nuläget ska inga personskador ha uppstått då branden startade utanför verksamhetens arbetstid.

– Det brinner uppe på taket till pannrummet. När räddningstjänsten kommer fram så rapporterar de att det handlar om en fullt utvecklad brand, säger Sven-Erik Svensson, inre befäl vid räddningstjänsten.

Spred sig upp på taket

När det stod klart att det handlade om en kraftigt utvecklad brand begärde man in förstärkningar. Styrkor från Bräcke, Gällö, brunflo och delar av Östersund arbetar för att släcka branden.

Vid niotiden på morgonen var branden fortfarande inte under kontroll. Därför försökte man förhindra branden från att ta sig in i själva såghuset, det är nämligen den största byggnaden som är hotad.

Startade i panncentral

Räddningstjänsten misstänker alltså att branden har startat inne i en panncentral och sedan spridit sig vidare därifrån.

– Det är där det brunnit mest, den har sedan spridit sig upp på taket. Som läget är nu har man gjort en begränsningslinje in mot själva såghusbyggnaden. Man fortsätter även att riva delar av det tak där man har spridning nu.

– Men man har goda förhoppningar om att kunna hålla den här begränsningslinjen i alla fall. Om det nu inte är så att det dyker upp något som de inte stött på hittills.

Under kontroll

Branden bedömdes vara under kontroll först vid 11-tiden och personal från sågen hjälper nu till med efterbevakningen.

– Man har hittat mindre glödbränder som man släckt och nu har man kommit till ett läge som är så pass tryggt att det går att lämna över till ägaren, som kommer att ha fortsatt bevakning så att det inte tar sig igen.

Branden förväntas inte ha någon påverkan av sågverkets produktion.

– Den uppfattning jag har är att de haft ett produktionsstopp i den byggnaden sedan tidigare, så det ska inte påverka produktionen just nu i alla fall.

Ingen misstanke om brott

Polisen skriver på sin webbsajt att man varit på plats, men att man det inte finns några misstankar om brott i samband med branden.

Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.