Festivalarrangör och polis gör kraftsamling mot sexbrott

Uppdaterad
Publicerad

Snart drar festivalsommaren igång och arrangörerna bakom Storsjöyran och polisen fokuserar nu på att förhindra sexbrott..

Allt fler unga anmäler att de utsatts för sexofredanden. Det handlar om allt från våldtäktsförsök till tafsanden och kränkande kommentarer. De senaste fem åren har anmälningarna ökat med 25 procent i hela landet, visar en ny kartläggning av polisen. Undersökningen gjordes med anledning av de uppmärksammade massövergreppen på bland annat en festival i Stockholm i somras.

Få utsätts utomhus

Kartläggningen visar att få unga utsätts utomhus, till exempel på festivaler. Men själva det faktum att det förekommer sexbrott på festivaler – som massövergreppen – har väckt stark oro.

För att förhindra nya sexofredanden träffades festivalarrangörer från hela landet i Östersund nyligen. Och även om Storsjöyran är en betalfestival – till skillnad från Stockholmsfestivalen – och har en bredare publik med fler vuxna besökare – så finns det lärdomar att dra, anser Yranarrangörerna.

Hör vad Andrea Wiktorsson säger om det i videoklippet ovan och vilka åtgärder som kommer att vidtas.

Hör också vad polisen säger om säkerhetsarbetet på Storsjöyran.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer