Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när hjärtläkaren Anders Ulvenstam hittar förträngningen i Urban Jonssons kranskärl, och hör Urban berätta om hur det är att få vård på Östersunds sjukhus. Foto: Lena Samuelson/SVT

Vård av sjuka hjärtan i Östersund räddar liv – läkaren: ”Hög kompetens trots få invånare”

Uppdaterad
Publicerad

Kritiker har tidigare varnat för att kompetensen på Östersunds sjukhus är svår att upprätthålla med bara 130 000 invånare. Men från 2015 gör sjukhuset en mer avancerad vård av sjuka hjärtan vilket gör att patienter slipper åka till Umeå. Med facit i hand har det visat sig rädda liv.

– Jag är tacksam, säger patienten Urban Jonsson.

2015 började Östersunds sjukhus utföra kranskärlsröntgen och ballongutvidgning som tidigare gjorts på Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Urban Jonsson från Kilen i Ragunda kommun fick hjärtinfarkt för några år sedan och nu mår han inte bra. För åtta år sedan hade han varit tvungen att åka med ambussen till Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

– Jag har gjort det en gång innan det här fanns och vill inte gärna göra om det, säger han.

– Jag är tacksam över att få vård på Östersunds sjukhus.

För få invånare

Överläkare Anders Ulvenstam minns de kritiska rösterna som varnade för att 130 000 invånare är för dåligt underlag för att läkarna ska få träna tillräckligt mycket. Kompetens skulle bli svår att upprätthålla.

– Jag skulle säga att vi har en mycket hög kompetens här. Vi är tre läkare som arbetar med detta. det innebär att vi får jobba med många patienter var. Dessutom åker vi iväg och fortbildar oss.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så här ser ballongen ut som förs in i hjärtats kranskärl. Sjuksköterskan Veronica Wiklund visar hur den funkar. Foto: Lena Samuelson/SVT

Varje minut är viktig

Cirka 1 000 patienter per år gör en kranskärlsröntgen på Östersunds sjukhus. Av dem har 500 så trånga kärl att det måste göras en utvidgning med ballong. 100 patienter får direkt vård efter att ha kommit in akut med ambulans.

– Varje minut är viktig när det gäller att rädda hjärtmuskeln. Att vi började med detta kan innebära att man förhindrar att man avlider i hjärtinfarkt, säger Anders Ulvenstam.

Innan 2015 behandlades akuta hjärtinfarkter med blodförtunnande läkemedel med sämre resultat. Kranskärlsröntgen och ballongvidgning krävde en resa till Umeå.

”Tveksamt att han skulle överlevt”

Någon timme efter Urban fått hjälp kommer det in en man i 60-årsåldern med akut hjärtinfarkt.

– Det är mycket tveksamt att han hade överlevt om han kommit innan 2015, säger Amders Ulvenstam.

Se när Anders Ulvenstam hittar en förträngning kärlen i Urban Jonsson hjärta i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.