Brunbjörn Foto: Claudio Bresciani TT

Krav på större björnjakt

Publicerad

Nu närmar sig ett beslut om hur stor höstens licensjakt på björn ska bli. Under torsdagen träffas viltförvaltningsdelegationen som ska ge förslag till länsstyrelsen på hur stor jakten ska vara. Och det finns olika förslag från de olika intressena i förvaltningen.

Förra året var tilldelningen på licensjakten på björn 70 björnar i hela länet. Efter två veckor var kvoten fylld. Förutom de björnar som fälldes i licensjakten så sköts 20 björnar i skyddsjakt tidigare på året.

Minst 100 björnar

I flera år har jägareförbundet krävt en högre tilldelning i licensjakten. I år är inget undantag. Minst 100 björnar, exklusive skyddsjakt, är kravet i viltförvaltningsdelegationen.

Även Fäbodbrukarna vill se en större avskjutning i år. I sitt yttrande kräver man licensjakt på mellan 100 och 120 björnar i höst.

Politikerna i delegationen har inte skickat in några skriftliga krav, men man står fast vid tidigare beslut, att björnstammen ska minska. Om det ska kunna ske måste tilldelningen vara minst lika stor eller större som förra året.

Texten fortsätter nedanför bilden.

Så är har tilldelningen vid licensjakten på björn sett ut i Jämtlands län sedan 2006 Foto: SVT Design

Varierad avskjutning

Flera intressen pekar på att det är för mycket björn i länet. Förvaltningsmålet för länet ligger på 650 björnar, men med ett spann på 800-500 björnar. Den senaste björnspillningsinventeringen som gjordes 2015 visade att det fanns ca 880 björnar i Jämtlands län.  Det är en liten minskning från de omkring 1000 björnar som uppskattades finnas i länet vid inventeringen 2006. Efter den avskjutningen ökade också tilldelningen vid licensjakten. Som högst låg den 2010 och 2011 med 90 björnar.

Miniminivåer ses över

Vid dagens möte kommer det inte att fattas beslut om nivån på höstens licensjakt. Det beslutet fattar länsstyrelsen om några veckor.Förvaltningsmålen för olika rovdjur sätts efter det att Naturvårdsverket beslutat om miniminivåer. Nästa år ska miniminivån för björnsstammen ses över. Därefter kan förvaltningsmålet för länet göras om.

Viltförvaltningsdelegationen

Viltförvaltningsdelegationer finns i alla län och har bland annat som uppgift att besluta om övergripande riktlinjer för viltförvaltningen i länet.

I delegationen i Jämtlands län sitter företrädare för:

  • Förtroendevalda politiker
  • Polisen
  • Rennäring
  • Fäbodbruk
  • Naturvårdsintressen
  • Jakt och viltvårdsintressen
  • Friluftslivsintressen
  • Jordbruksnäring
  • Skogsbruk
  • Näringsliv och turism

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.