Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regionens tandvårdschef Stefan Stjernström beskriver läget som akut då det behövs fler yrkesroller inom branchen. Foto: SVT och Camilla Wedfelt/SVT

Kris för Folktandvården i regionen efter flera uppsägningar: ”Är akut”

Uppdaterad
Publicerad

I nuläget är det brist inom samtliga yrkesgrupper, det vill säga både tandläkare. tandhygienster och tandsköterskor. Regionens tandvårdschef Stefam Stjernström beskriver läget som akut.

SVT har tidigare rapporerat om den undersökning som fackförbundet Vision genomförde tidigare, den visar att många tandsköterskor ångrar sitt yrkesval. Störst missnöje finns i region Jämtland Härjedalen.

Men det är inte bara svårt att rekrytera tandsköterskor utan även övriga funktioner.

Behöver flytta resurser

– Nu behöver vi flytta resurser eller be patienterna komma till en annan klinik. För att svara helt ärligt så var det under en period tolv tandläkare som antingen sa upp sig, bytte enhet eller gick i pension, säger Stefan Stjernström.

De kliniker som drabbats hårdast är den i Åre och den på Frösön.

Totalt finns det 15 kliniker i regionen plus en tandakut som finns på Campus. 

I klippet ovan berättar Stefan Stjernström om hur de planerar att lösa situationen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.