Paul Barath, förbundsordförande KRIS. Foto: SVT

Ideella föreningen KRIS på husbilsturné besökte Östersund

Uppdaterad
Publicerad

Föreningen KRIS – Kriminellas Revansch i Samhället – är just nu ute på en månadslång husbilsturné runt om i Sverige. Idag besökte de Östersund. Paul Barath talar för vikten av att engagera sig i de som hamnat snett.

Kamratföreningen KRIS har funnits sedan 1997 och är en ideell förening där före detta kriminella och missbrukare hjälper varandra att komma tillbaka in i samhället. I Östersund finns idag ingen lokal förening men förhoppningsvis kommer det att startas en.

– KRIS tror jag behövs i olika storlekar i alla städer, eftersom det mer och mer blir den lilla klicken som ställer sig utanför samhället. Det måste finnas plattformar för att få tillbaka människor in i samhället och där är KRIS en viktig del. Det är inte lösningen för alla men det är en viktig del för många, säger Paul Barath, förbundsordförande KRIS.

Hjälpas åt – se varandra

Och ett tryggare samhälle får man bara om alla hjälps åt och ser varandra, menar han.

– Man kan engagera sig i att hjälpa de människor som är en belastning för samhället, så att inte fler folk ställer sig utanför. Ta reda på vilka man bor granne med, fråga hur de mår? Och berätta själv vem man är.

Att hjälpa före detta kriminella när dom kommer ut och få en andra chans är viktigt för KRIS.

– För att göra en livsförändring så måste du ju ha någon som vägleder dig, avslutar Paul Barath.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer