Förslaget från regeringen är att högst 50 procent av platserna på linjetrafik över 15 mil ska vara belagda. Foto: Anders Wiklund, TT

Kritik från tågbolag mot regeringens förslag om begränsning i kollektivtrafik

Publicerad

Regeringens förslag restriktioner för långväga kollektivtrafik med buss och tåg får kritik från tågbolagen. SJ och Vy, som trafikerar Jämtlands län är kritiska i sina remissvar till regeringen.

Regeringens förslag går ut på att den som bedriver eller organiserar buss- eller tågresor över 15 mil ska vidta åtgärder för att minska smittspridning. Enligt förslaget får inte tåget eller bussen vara mer än 50 procents belagd vid något tillfälle. Detta gäller resor med bokningsbara platser.

Förslaget har varit ute på snabbremiss och SVT Nyheter Jämtland har läst synpunkterna från SJ och Vy. Båda bolagen har synpunkter på förslaget.

Vy, som kör tåg mellan Storlien och Sundsvall, skriver så här:

”Många resenärer reser med pendlarkort eller länstrafikkort där det inte finns något krav på platsbokning. Att införa en begränsning om max 50% fulla tåg på en avgång utan bokningsbara platser skulle kunna innebära att tåget inte kan ta med alla de personer som står på perrongen vid en angiven avgång. Vi kan då inte garantera att resenären tar sig till sitt arbete samt att resenären riskerar att bli lämnad att frysa på perrongen i bistra minusgrader.”

Så här skriver SJ:

”SJs bedömning är att det är orimligt att begränsningen av antalet belagda sittplatser ska omfatta obokade resor. En sådan föreskrift skulle innebära ett krav på att handgripligen hindra personer med periodkort att kliva på tågvagnar som vid aktuellt stopp har en beläggning på 50 procent. SJ ser inte att detta är möjligt att genomföra. Utöver att det finns en uppenbar säkerhetsrisk saknas både personella resurser och tid i tågplanen för ett sådant agerande i samband med varje stopp.”

Båda bolagen menar att de har vidtagit åtgärder för att minska smittspridningen, och att även chartrade bussar och flygtrafik borde ingå i begränsningen.

Både SJ och Vy skriver att det krävs ekonomisk kompensation om detta ska genomföras.

När regeringen kommer att fatta beslut är i skrivande stund oklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.