Föreningen Ansättfjällen i Bakvattnet är kritiska till landsbygdskommitténs utredningen där Krokoms kommun undantagits från det stödpaket. Foto: SVT

Kritik mot glesbygdsstöd

Uppdaterad
Publicerad

Landsbygdsutredningen har fått många positiva reaktioner från Norrlands inland. Men i norra Krokom känner man sig snuvad på stödåtgärderna.

I den färska utredningen från landsbygdskommittén har Krokoms kommun undantagits från det stödpaket som enligt förslaget ska gå till 23 kommuner i norra och mellersta Sverige med särskilt stora utmaningar.

I norra Krokom upprör det här många, bland annat föreningen Ansättfjällen med bas i Bakvattnet.

– Man har inte räknat med oss som bor i övre delarna av Krokoms kommun, hela Krokoms kommun har man ju undantagit från det här förslaget när det gäller stöd till landsbygdskommuner, säger Ruth Magnusson, ordförande för föreningen.

Krokoms kommun är statistiskt sett rätt så välmående. Men det är lite som att stoppa en hand i iskallt vatten och det andra i kokhett. Genomsnittligt bör det framstå som rätt så vältempererat.

Två gånger så stort som Blekinge

Den kalla hinken i det här fallet är området kring Ansättenfjällen. Dom välmående delarna av kommunen är i stället Krokoms samhälle och framför allt  Ås.

– Utredaren har helt glömt bort de stora avstånden som är i norr, jag menar Krokoms kommun det är två gånger Blekinge. Och det lite skillnad på den södra delen av kommunen och den norra delen, säger Nils Johnsson, medlem i föreningen Ansättfjällen.

Glesaste glesbygd

Men Ansättenområdet är glesaste glesbyggd. Och näringarna här känner sig snuvade av utredningen. I många år har dom bedrivit samarbete med Frostviken och den norska sidan. Men medan Strömsunds kommun nu hamnar nu bland dom som får sänkt arbetsgivaraft och nedskrivningar av studieskulder, går Krokom helt miste om stödåtgärder. På den norska sidan har man redan fått arbetsgivaravgiften nedsatt till drygt 5 procent.

– Ska man leva och bo här behöver man satsa på eget företagande och alla stimulanser till det är ju väldigt viktiga, säger Ruth Magnusson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.