Kritik mot Mittuniversitetets nedläggning av barnmorskeutbildningen

Publicerad

Vad hjälper det att satsa på anställningar om det utbildas för få barnmorskor? Det frågar sig Iréne Hoglert, områdeschef för kvinnosjukvården.

Iréne Hoglert är starkt kritisk till att utbildningsplatserna för att bli barnmorska blivit färre.

– De som finns täcker inte ens pensionsavgångarna, säger hon. Mittuniversitetet la ner sin utbildning för några år sen och det finns utbildningsorter som minskat sina platser.

Vården – Val 2022

De närmaste utbildningarna finns idag i Umeå och Falun.

– Men för de fyra nordligaste länen är det Umeå, säger Iréne Hoglert. Mittuniversitet måste satsa för att vi ska få fler barnmorskor.

Klarar inte de akademiska kraven

Utbildningen på Mittuniversitet lades ner 2019. Universitet klarade inte de akademiska nationella kraven för att få erbjuda en utbildning till barnmorska.

– Vi är medvetna om att det saknas barnmorskor, säger Anna Olofsson, professor på Mittuniversitetet. Men vi gjorde en analys över vad vi hade för kapacitet när det gäller disputerade barnmorskor bland annat. Vi hade en framgångsrik forskning, men på sikt så såg vi att vi inte hade den förmågan att hålla den kvalitet som krävs.

Anna Olofsson hoppas nu att fler barnmorskor väljer att gå vidare till forskning och undervisning.

– Det är brist på barnmorskor som disputerat i hela landet.

Barnmorskeutbildningen är tre terminer och under utbildningstiden ska man ha genomfört 50 förlossningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vården – Val 2022

Mer i ämnet