– Helt plötsligt måste de flytta, kanske till ett helt annat län, säger Martin Machnow, pressansvarig för Hej främling.

Kritik mot stängning av Grytan

Uppdaterad
Publicerad

Asylboendet i Grytan utanför Östersund ska avvecklas, trots ett stort lokalt engagemang för de asylsökande.

Från ideellt håll riktas nu kritik mot stängningen.

Många ideella krafter har engagerat sig i asylboendet i Grytan. Inte minst den prisbelönade föreningen Hej Främling som ordnat löpning och mycket annat på förläggningen. Trots det stora lokala engagemanget ska Grytan stängas och 200 personer flyttas med kort varsel. Sista februari ska förläggningen vara tom. En av dem som nu ska flytta är Nardisha Muradi från Afghanistan. Han har skaffat sig både vänner och praktikplats. Nu vet han inte vad som ska hända.

Kyrkan och Hej främling kritiska

Såväl Svenska kyrkan som Hej främling riktar kritik mot stängningen av asylboendet.

– Folk som kanske har hunnit rota sig litegrann här i Östersund, det kanske handlar om praktikplatser eller att de deltar i våra aktiviteter, de får kontakter och vänner och kanske tips på jobb och bostäder, helt plötsligt ska de flytta och inte bara till en närliggande kommun utan kanske till ett helt annat län. Då jobbar man emot det vi som volontärer försöker att jobba för, det vill säga riktig integration, säger Martin Machnow, pressansvarig för Hej Främling.

Ingen dialog med lokala krafter

Han ifrågasätter varför Migrationsverket inte först hörde sig för med de lokala krafterna om hur bostäder kunde lösas för att människor skulle kunna stanna kvar i området, människor som faktiskt behövs i det här länet, menar han.

– Jag förstår att de ville ha en dialog. Det finns ett jättestort engagemang och det är otroligt viktigt. Men faktum är att vi har lediga platser i det boendesystem vi har och vi måste i första nyttja de platserna, säger Håkan Hansi, chef för Migrationsverkets Region Nord.

Stängning av boenden fortsätter

De boende på Grytan kommer i första hand att erbjudas plats i länet och i andra hand någon annanstans i Region Nord.

Idag har Migrationsverket 2.000 egna tomma platser i länet. Men samtliga personer som idag bor på Grytan kommer ändå inte att få en plats inom länet, eftersom en rad andra privata asylboenden nu ska avvecklas. Näst på tur står Continental Inn i Åre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.