Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förutom storleken på gruvan är själva brytningen i sig problematisk eftersom det handlar om brytning av alunskiffer, menar Arne Müller – se vilka miljökonsekvenser han menar att Ovikengruvan kan få. Foto: Filip Öhman/SVT

Kritiken mot gruvplanerna i Oviken: Kan bli den största och mest problematiska i landet

Uppdaterad
Publicerad

Bolaget Aura Energys planerade gruva i Oviken kan bli den största och potentiellt mest problematiska i landet.

Det anser författaren och tidigare SVT-medarbetaren Arne Müller som under många år följt gruvbrytningens utveckling i landet.

Planerna som gäller Oviken väcker frågor menar Arne Müller som skrivit flera böcker om gruvbranschen. Han har granskat samrådsunderlaget och jämfört det med information som ges internt och till potentiella investerare efter den senaste idéstudien.

Om hela fyndigheten i Oviken bryts kommer gruvverksamheten att bli den hittills största i Sverige, konstaterar Arne Müller.

Kan bryta 2 miljarder ton

I samrådsunderlaget meddelar bolaget nämligen att målet är att, till en början, kartlägga fyndigheter på 100 miljoner ton.

Den totala fyndigheten omfattar dock 2 miljarder ton och enligt bolaget finns goda möjligheter att gå vidare och bryta den efter att det nu aktuella dagbrottet är uttömt.

– Det stämmer och visst vore det rent logiskt och ekonomiskt så att man vill bryta så mycket som möjligt av en fyndighet, säger Aura Energys vd David Woodall.

Han anser dock att det är för tidigt för att säga något om det. Däremot står det klart att den gröna omställningen kommer att kräva kritiska metaller.

Hoppas få bryta uran

Bolagets ansökan gäller vanadin och ett antal andra metaller, men inte uran. Men av idéstudien att döma står det klart att bolaget ändå har förhoppningar om att bryta uran. Enligt bolagets beräkningar skulle uranet kunna bidra med 14 procent av inkomsterna från Ovikenfyndigheten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Om förbudet mot uranbrytning lyfts kommer Aura Energy att vilja bryta den omtvistade mineralen. Hör David Woodall, vd Aura Energy, om uranet i Oviken och om gruvans storlek. Foto: Lukas Johansson/SVT

Det behövs brytning av kritiska metaller för att klara den gröna omställningen, men var ska gruvorna ligga?

– Visst kommer det, även med en effektiv hushållning, att behövas fler gruvor. Det är rimligt att en del av dessa ligger i Sverige. Det jag saknar är ett övergripande samhällsperspektiv på vilka gruvor som är rimliga att starta och vilka som inte är det, säger Arne Müller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.