Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hanna Ulfsgård jobbar på en restaurang i Östersund. Hör hennes tankar om att deras uteservering får vara igång längre tid på året. Foto: Björn B Schäfer/SVT

Krögare i Östersund: ”Våren är viktigare än hösten”

Publicerad

Efter ett beslut av kommunen får Östersunds restaurang- och kaféägare hålla sina uteserveringar öppna en månad längre under hösten samt öppna en månad tidigare i vår.

Östersunds kommun har nyligen beslutat att uteserveringar får vara öppna från 1 april till 31 oktober, det vill säga två månader längre än vad som tidigare varit tillåtet.

Trots ändringen var det flera av uteserveringarna längs gågatan och i gränderna i Östersund som packade ihop under fredagen.

”Varit en lång sommar”

Per-Åke Wahlund, som driver en krog med tillhörande uteservering vid Stortorget, var en av dem.

– Nu har det varit en lång sommar. Folk har fått många soltimmar, man är lite grann färdig med uteserveringsperioden.

Trotsar höstrusket med filtar

Men några krögare tänker utnyttja att det nu är tillåtet att servera utomhus hela oktober också.

– Vi kör på här ute så länge det går. Många av våra gäster tycker det är trevligt att sitta utanför restaurangen och kika på folklivet, säger Denise Billmark och lägger ut filtar till gästerna.

Annars verkar beslutet att det numera är tillåtet med uteservering redan från 1 april, vara det som krögarna ser fram emot mest.

Hört mer om förväntningarna inför våren i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.