Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fyra ungdomar från arrangerande klubben i Krokom överraskade med att lacka sina bilar rosa- Foto: Lena Samuelson, SVT Jämtland

”Krokom tredagars” – här får inte bara segrarna bucklor

Uppdaterad
Publicerad

I helgen brakar det loss. ”Krokom tredagars” är Norrlands största folkracetävling och efter två års coronadvala har 190 ekipage lockats det här året.

Benny Karlsson har kört ända från Nynäsham med en Volvo vars mest iögonfallande egenskap är att den är orange. Illorange.

Fanns det inga tävlingar närmare för din del?

– Jo, visst gjorde det det. Men Krokom är lite speciell eftersom alla är garanterade att få köra sju heat. Sedan har jag hört att det är väldigt trevligt här, säger han.

När vi besöker Krokoms motorbana vid vid lunchtid på fredagen börjar tävlingsledare Jocke Hestner se lite sliten ut.

– Allt startar i kväll och nu ska alla ekipage dyka upp. En hel del fattas fortfarande, men de är säkert på ingående, säger han.

Folkrace utmärks av att man måste vara beredd att sälja sin bil när tävlingarna är över. Och det syns att bilarna varit med några varv tidigare.

– Även om de kan se lite skrotiga ut så är det vassa motorer i dem, förklarar Jocke Hestner.

För att få ställa upp måste bilarna först gå igenom en besiktning. Sedan är det fritt fram att odla nya bucklor. Enda inskränkningen är att bilarna inte får vara turbodrivna eller ha fyrhjulsdrift.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.