Kvinna åtalad för grov penningtvätt – ska ha omsatt över 300 000

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna står åtalad för att ha tagit emot över 300 000 kronor från brottslig verksamhet för att sedan omsätta dessa. I samma åtal misstänks en man ha omsatt 70 000 kronor.

Kvinnan och mannen är båda i 40-årsåldern och har medborgarskap i afrikanska länder. I åtalet står att kvinnan tagit emot 310 000 kronor, till ett svenskt konto och omsatt dessa. Bland annat har hon fört över summor till den medåtalade mannen, till egna konton och till konton utomlands.

Pengar ska härröra från brottslig verksamhet

Syftet ska enligt åtalet ha varit att dölja att pengarna tjänats in genom olaglig verksamhet. Transaktionerna ska ha gjorts sommaren 2021.

Penningtvättsbrott

Mannen i åtalet beskrivs vara skyldig till att ha flyttat runt pengar på ett liknande sätt. Men då beloppet är 70 000 kronor misstänks han inte för grovt brott, utan för penningtvätt av normalgraden. Hans förehavanden ska ha ägt rum en vecka senare än kvinnans.

Både kvinnan och mannen förnekar brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.