När kvinna släpptes från den psykiatriska tvångvården ägde hon bara de kläder hon bar på kroppen. Fotot är en arkivbild. Foto: SVT Arkiv

Kvinna får rätt till uppsättning nya kläder

Publicerad

En kvinna i Härjedalen får rätt mot socialnämnden. Förvaltningsrätten anser att hon ska få bidrag till att köpa en uppsättning kläder.

Kvinnan tvångsvårdades för psykisk ohälsa. Medan hon var inlagd förlorade hon sin bostad och vid vräkningen tvingades hyresvärden sanera lägenheten. Möbler, kläder och andra tillhörigheter slängdes i samband med detta.

När tvångsvården upphörde konstaterades att kvinnan hade rätt till ekonomiskt bistånd. Detta skulle vara anpassat så att hon på ett tillfredsställande sätt ska kunna klara vardagens behov. Och i detta ingår köp av kläder, menade Härjedalen kommun.

Att förvaltningsrätten nu går på kvinnans linje beror just på det att alla hennes kläder försvann i samband med vräkningen och sedan dess har hon bara ägt de kläder hon gått och stått i. Och riktigt en sådan situation är inte bidraget anpassat till.

Hon får rätt till en uppsättning nya kläder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer