En kvinna född på 1930-talet åtalas misstänkt för skadegörelse, efter att hon ska ha huggit och på andra sätt skadat flera pilträd på Frösön. Foto: Maria Harning, Arkiv/SVT

Kvinna i 90-årsåldern åtalas – ska ha setts hugga med yxa i träd på Frösön

Publicerad

En kvinna närmare 90 år gammal har åtalats misstänkt för ett uppmärksammat fall av skadegörelse på flera pilträd på Frösön. Enligt vittnesuppgifter ska kvinnan vid flertalet tillfällen ha påtalat att träden måste tas bort. Dels för att de skymmer utsikten, och dels för att de inte passar in där.

Det var våren 2021 som skador på ett 20-tal pilträd längs Norra Strandvägen på Frösön uppdagades. Östersunds kommun gjorde då en polisanmälan, där man uppgav att värdet på skadorna uppgick till minst 1 miljon kronor.

En stämningsansökan mot en kvinna född på 1930-talet kom in redan i maj 2022 och ett datum för rättegång sattes till hösten samma år. Men detta sköts på framtiden efter oklarheter just kring värdet på skadorna.

I polisens förundersökningsprotokoll går att utläsa att kvinnan sedan flera år tillbaka ska ha påtalat för sina grannar att träden inte hör hemma på platsen, och att de är av en invasiv art. Bland annat ska hon ha kallat dem för ”öststatsträd”.

Ska ha huggit med yxa

Ett vittne ska också ha vaknat en natt till ljudet av hugg och ska då ha sett kvinnan hugga i ett av träden med en yxa.

Kvinnan åtalas för att vid åtminstone tre tillfällen ”med hjälp av tillhygge skrapat, karvat och huggit” i pilarna. Själv har hon i förhör nekat till brott, men har vidgått delar av händelseförloppet. Hon menar att hon skrapat i träden för att markera att de ska tas bort för att ge plats för bygget av en cykelbana.

Ett nytt datum för rättegång är satt till slutet av mars nu i år.

Såhär såg det ut på platsen i juni 2021:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Någon har huggit i ett 20-tal träd vid småbåtshamnen på Frösön. Foto: Maria Harning, SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.