Kvinnor som äger skog är inte bara färre till antalet än män utan de äger också betydligt mindre brukningsenheter. Foto: Janerik Henriksson/TT

Kvinnliga skogsägare blir fler – men äger mindre arealer

Publicerad

De kvinnliga skogsägarna blir allt fler, men de äger allt mindre arealer – medan männen äger allt större. Det här vill föreningen Spillkråkan, ett nätverk för kvinnliga skogsägare, ändra på.

– Så här är det ju i samhället. Vi har inte jämställt, säger Elisabeth Persson som är skogsägare och medlem i Spillkråkan.

I Jämtland är 39 procent av de som äger skog kvinnor och 59 procent är män.

– Men om man tittar på hur mycket mark som man äger så ser vi en förändring där män äger mycket större skogsmarker och kvinnor äger allt mindre, säger Kerstin Dafnäs som är ordförande för Spillkråkan.

I målen för global utveckling 2030 finns det delmål om att att kvinnor och män ska ha lika möjligheter att köpa mark och egendom, men också ha tillgång till samma finansiella tjänster, enligt Spillkråkan.

– Det handlar om att kunna undanröja sådana hinder som finns idag så man har samma möjligheter, säger Kerstin Dafnäs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.