SMHI varnar om förfrysning i Jämtlandsfjällen. Foto: Henrik Holmberg, TT

Kyla och blåst i Jämtlandsfjällen – risk för förfrysning

Uppdaterad
Publicerad

SMHI varnar för frisk vind i fjällen som kan dra ner det redan kalla vädret och uppnå en kyleffekt på drygt 30 minusgrader.

Det är molnigt och mellan 10-20 grader kallt i den jämtländska fjällen. Enligt SMHI kan det kännas som om det är mellan 28-30 minusgrader på grund av frisk vind och hård vind på kalfjället. Blåsten ska avta framåt eftermiddagen.

Kylig natt – 30 minusgrader i fjällen

I södra Norrlands inland är det halvklart till mulet och mellan 10-15 minusgrader. Framåt kvällen och i natt förväntas det däremot klarna upp i hela länet, vilket gör att det i så fall kommer bli kallare och temperaturen kommer sjunka till 25-30 minusgrader fjällen och lägst 25 grader kallt i inlandet.

På onsdagen beräknas det vara klart väder och fortsatt kalla temperaturer.

Klass 1-varning frisk vind med stark kyleffekt

Medelvind på minst 10 meter per sekund som ger en kyleffekt på 28 minusgrader eller lägre. Det finns en stor risk för förfrysning. Denna varningtyp finns endast som klass 1.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.