Foto: SVT

Verkstadsgarage nedbrunnen i Trångsviken – fanns risk för explosion

Publicerad

Allmänheten varnades för att vara utomhus efter rök från en gammal lada som brunnit ner i Trångsviken på tisdagsförmiddagen. Det fanns gasolflaskor i byggnaden och räddningstjänsten spärrade av området.
– Vi valde en lite mer defensiv infallsvinkel och spärrade av på grund av en explosionsrisk, säger Theresia Gustafsson, Räddningstjänsten Jämtland.

Larmet om en brand i Trångsviken i Krokoms kommun inkom klockan 07:40 till SOS Alaram.

– Det kom in ett samtal om en brand i en ladugård. Redan i samtalet kommer det fram att det är en fullt utvecklad brand och när vi kommer fram till platsen ser vi att det stämmer, säger Theresia Gustafsson, inre befäl vid räddningstjänsten Jämtland.

Räddningstjänstens styrkor från Nälden, Trångsviken, Krokom och ett befäl från Östersund ryckte ut till platsen.

– Ladugården används som verkstad och förråd så det är inga djur. Förutom att det fanns en del materiella saker bland annat en traktor så fanns också en eller flera gasolflaskor, Theresia Gustafsson.

Risk för explosion

– Nu har branden varit varit så pass kraftig så vi tror att gasol som fanns har släppts ut där men det gör också att det vi valde en lite mer defensiv infallsvinkel och spärrade av på grund av en explosionsrisk.

Räddningstjänsten jobbade vid 09-tiden med att dämpa branden och undvika spridning. Så kallade övertrycksfläktar har satts in i en byggnad intill, vilket innebär att det blir ett högre lufttryck inne än ute som hindrar röken från att ta sig in.

Allmänheten i Trångsviken varnades i samband med branden och uppmanades att stanna inomhus samt stänga dörrar, fönster och ventilation.

Personal från Jämtkraft kom dit för att koppla av och på strömmen så att det inte påverkade boenden i närheten.

Intill järnvägen

Järnvägen går nedanför platsen och räddningstjänsten hade kontakt med Trafikverket och bangården i Ånge för att se till att tåg kunde köra förbi säkert.

– Det var inget tåg som skulle passera där under tiden då det var mycket rök, säger Theresia Gustafsson.

Det finns en vattentäkt vid byggnaden och för att rädda det rena vattnet från släckvattnet försökte räddningstjänsten använde så lite vatten som möjligt vid släckningen av branden.

– Släckvattnet är ju smutsigt och då hade det gått direkt ner i vattentäkten.

Går inte att rädda

Räddningstjänst på plats uppger vid 10-tiden att det inte finns något kvar att rädda av byggnaden. De försökte rädda en traktor men lyckades inte.

– Nu låter vi det brinna ut och har det under uppsikt, säger Mattias Hult, räddningsledare.

Polis har varit på plats och misstänker inte något brott.

Infarten till Trångsviken från väg 639 mellan Trångsvikens skola och Finnsäter i båda riktningarna stängdes av i samband med räddningstjänstens arbete. Strax innan 12-tiden hade räddningstjänstens samtliga styrkor avslutat sitt arbete och lämnat platsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer