14 procent av brandpersonalen i Jämtlands räddningstjänstförbund är kvinnor. Foto: SVT

Låg andel kvinnliga brandmän i länet

Uppdaterad
Publicerad

Inom Jämtlands räddningstjänstförbund är 14 procent av brandmännen kvinnor. Det är en högre andel än på de flesta platser i landet.

Jämtlands räddningstjänstförbund organiserar räddningstjänsten i sju av länets åtta kommuner. Inom förbundet är drygt 14 procent av brandmännen kvinnor. Det låter lite, men placerar räddningstjänstförbundet på femtonde plats i Sverige på listan över hur stor del av brandmännen som är kvinnor.

Det visar en sammanställning som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har gjort.

Åre kommun är inte med i räddningstjänstförbundet, men i Åre är 11 procent av brandmännen kvinnor.

Jämställd räddningstjänst om 125 år

– Vårt mål är att vi ska ha en jämn könsfördelning i kommunal räddningstjänst. Det går åt rätt håll, men skulle vi fortsätta i samma takt som nu skulle det ta 125 år, säger Erik Flink, handläggare inom jämställdhet och mångfald på MSB till nyhetsbyrån Siren.

Störst andel kvinnlig brandpersonal finns i Dorotea i Västerbotten, där är en fjärdedel av personalen inom räddningstjänstem kvinnor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer