Anders Bergman ser ingen anledning till oro Foto: Leif R Jansson/TT, SVT

Låga cesiumhalter i Strömsund

Uppdaterad
Publicerad

Fortfarande finns cesium i markerna efter Tjernobylolyckan för 30 år sedan. Men halterna är numera så låga så att det inte är någon fara att äta mat från naturen.

Strömsunds kommun, var den kommun i länet som drabbades värst i av det radioaktiva nedfallet efter härdsmältan i Tjernobyl.

– Halveringstiden på cesium är omkring 30 år, säger Anders Bergman, bygg- och miljöchef i Strömsunds kommun. Det innebär att från 1986 har halterna sjunkit.

30 år sedan Tjernobylkatastrofen

De första åren efter Tjernobylkatastrofen hjälpte kommunen privatpersoner att mäta cesiumhalter i livsmedel, men det gör man inte längre.

– Vi betraktar inte det här som någon prioriterad fråga i dagsläget, säger Anders Bergman.

Låga värden 2012

2012 gjorde kommunen en kontrollmätning av cesiumhalter i kött, bär, fisk och svamp. Den visade att halterna hade sjunkit långt under gränsvärdet på 1500 bequerel per kilo. Högsta värdena finns i svamp. Men Anders Bergman menar att det går att äta ändå.

– Förväller man svampen så minskar man ju värdena till väldigt, väldigt låga nivåer, säger han. När det gäller älgkött så kan man, om man är orolig, dela upp köttet från flera älgar i ett jaktlag.

Inte sprida aska på buskar

I Västernorrland hjälper flera kommuner fortfarande till med mätningar av vilt, bär, svamp och fisk. Och fortfarande kommer prover in för mätningar. Dan Tjell, miljöhandläggare i Härnösands kommun, vill ge ett tips till den som bor i ett område som drabbades av nedfallet.

– Som enskild kan man fundera över vad man gör av askan  om man eldar i braskamin eller spis, säger han. Askan kan få väldigt hög halt av cesium så den ska man inte sprida över bärbuskar eller där man odlar mat.

Ingen anledning till oro

Nu har ju 30 år passerat sen olyckan och cesiumet finns kvar i marken, om än halverat. Men någon större anledning till oro finns inte menar Anders Bergman i Strömsunds kommun.

– Jag tror det är viktigt att vi som människor tänker på hur vi påverkar vår natur, säger Anders Bergman. Men att specifikt vara orolig för cesium som föll ner för 30 år sedan i Strömsunds kommun tycker inte jag att man behöver vara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

30 år sedan Tjernobylkatastrofen

Mer i ämnet