Freja, 7 år, fördes med ambulansflyg för att opereras efter en brusten blindtarm – som kunde ha upptäckts tidigare om blodprov tagits när hon först uppsökte akuten i Östersund. Nu får den ansvarige läkaren i Östersund kritik av IVO, Inspektionen för vård och omsorg. Foto: Privat

Läkare kritiseras efter att 7-åriga Freja skickades hem med brusten blindtarm

Publicerad

Freja, 7 år, skickades hem från Östersunds sjukhus trots svåra magsmärtor. Läkaren trodde att hon drabbats av förstoppning.

I själva verket hade hon brusten blindtarm.

Nu kritiseras läkaren av IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

Kritiken väcker tudelade känslor hos Frejas föräldrar.

– Vi är lättade över kritiken, men samtidigt kunde den ha varit mer långtgående, för det här har inte gått rätt till, säger Frejas mamma Matilda de Smits.

– Hade vi följt läkarens råd och stannat hemma och inte åkt in till akuten igen, då hade vi inte haft Freja hos oss nu. Tillståndet var livshotande, säger Matilda de Smits.

Det hela inträffade för två år sedan. Freja var då 7 år och efter att ha drabbats av svåra magsmärtor, illamående och feber sökte hon tillsammans med föräldrarna upp akuten på Östersunds sjukhus.

Läkaren som undersökte henne drog slutsatsen att hon förmodligen drabbats av förstoppning.

Skickades hem trots svåra smärtor

Läkaren ordinerade laxermedel och efter att tarmen tömts skickades Freja hem – trots att hon fortfarande hade svåra smärtor.

Vid femtiden på morgonen därpå tvingades Freja på nytt uppsöka akuten eftersom de svåra magsmärtor inte gick över.

Då stod det klart att Freja hade blindtarmsinflammation. Hon opererades akut och det visade sig att blindtarmen hade brustit.

Tillståndet livshotande

Komplikationer tillstötte och efter tolv dagar på Östersund sjukhus, utan att tillståndet förbättrats, fördes Freja till Karolinska sjukhuset och fick där genomgå ytterligare en operation. Först efter det började hon återhämta sig.

På Karolinska sjukhuset fick föräldrarna beskedet att flickans tillstånd varit livshotande. De uppmanades att anmäla händelsen.

Blodprov borde ha tagits

IVO som granskat ärendet riktar nu kritik mot läkaren för ”bristande medicinsk handläggning”. IVO konstaterar att symptomen som flickan uppvisade inte var typiska för förstoppning. Andra diagnoser borde ha övervägts och läkare borde ha tagit blodprover redan vid första besöket.

– Hela händelsen har varit ett enormt trauma. Vi hoppas att något liknande aldrig ska behöva hända någon annan; att någon riskerar att förlora sitt barn för att de följer en läkares rekommendationer, säger Matilda de Smits.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.