Länsväg 311 är länets sämsta väg enligt Motormännens undersökning Foto: Fredrik Sandberg TT och Google Maps

Landets sämsta vägar finns i norr

Uppdaterad
Publicerad

Drygt en procent av vägnätet i Jämtlands län är så dåligt att de underkänns i Motormännens granskning av vägnätet. Med den siffran är vägstandarden i länet tredje sämst i landet.

Organisationen Motormännen gör regelbundet tester av vägnätet i landet. Under 2018 mättes vägstandarden med hjälp av smartphones på 11 400 mil vägar i Sverige. Under testet mäts ojämnheter i vägbanan.

Testerna visar att vägarna i Sverige generellt sett är bra, men att vägarna blir sämre ju längre norrut man kommer. Sämst är vägarna i Norrbottens län.

I Jämtlands län klassar Motormännen 1,1 procent av vägnätet som undermåligt. Den allra sämsta vägen är länsväg 311, mellan riksväg 84 och riksväg 70 i västra Härjedalen.  På den 51 kilometer långa vägsträckan betraktas  tolv procent som underkänd.

Definitionen av en underkänd väg är enligt Motormännen att det är ”obehagligt att trafikera vägsträckan och kostsamt att reparera den”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.