Fagerbäckens naturreservat bjuder på dramatisk natur som närmast för tankarna till Ronja Rövardotters skogar. Foto: Länsstyrelsen i Jämtland

Jämtlands län har fått sitt 200:e naturreservat

Uppdaterad
Publicerad

Det 77 hektar stora reservatet, som fått namnet Fagerbäcken, ligger mellan Ytterhogdal och Sveg i Härjedalen.

Jämtland och Härjedalen kryllar av naturreservat – nu finns totalt 200 stycken i länet. Det senaste i raden fick det vackra namnet Fagerbäcken.

Istiden skapade raviner

Det beskrivs på länsstyrelsens hemsida som ett område där lämningar från istiden satt tydliga spår. Isälvar har skapat två djupa raviner med branta klippväggar. Det finns också höjder med snart 400-åriga tallar.

Där ska också finnas sällsynta växter och örter som svart trolldruva, strutbräken och kransrams.

Jätten Gumjans boplats

Enligt lokal tradition bodde jätten Gumjan i en grotta i ravinen som har lodräta stup, i den södra delen av reservatet Fagerbäcken. Ravinen och berättelsen om jätten Gumjan är registrerad som fornlämning.

Vad är ett naturreservat?

• Naturreservat kan inrättas för att skydda en specifik art eller livsmiljö, eller förutsättningarna för friluftsliv.

• Det finns regler om vad man får och inte får göra i ett naturreservat, men inskränkningarna får inte bli mer omfattande än vad som behövs för att uppnå syftet med skyddet.

• Naturreservat kan vara välbesökta och omtyckta, men får oftast inte samma status och antal besökare som en nationalpark.

• Markägaren till ett naturreservat behöver inte vara staten utan det är vanligt med ägare som till exempel privata skogsägare, aktiebolag, stiftelser eller kommuner.

• Naturreservat beslutas av kommun eller länsstyrelse.

• Totalt skyddas 575 000 hektar i Jämtlands län som naturreservat, vilket motsvarar 11,6 % av länets yta.

Källa: Länsstyrelsen i Jämtland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.