Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Behovet av industriarbetare i Jämtland har vuxit – så behöver arbetsgivarna tänka Foto: SVT

Jämtlands industrier expanderar – allt svårare att hitta arbetskraft

Uppdaterad
Publicerad

Flera industriföretag i Jämtlands län expanderar samtidigt och behöver personal till sina produktioner. Det har gjort det svårare att hitta lämplig personal. Arbetsförmedlingen menar att företagen behöver jobba hårdare för att bli attraktiva som arbetsplatser.

Pandemin orsakade delvis ett mindre behov av arbetskraft under förra året. Men enligt Arbetsförmedlingen har efterfrågan på personal framför allt ökat tack vare flera företag som investerar samtidigt.

Nästan tre gånger fler lediga tjänster i år

Arbetsförmedlingen har i år 180 procent fler annonser för jobb inom industrin jämfört med samma period förra året, berättar Ola Kereby, chef för Arbetsförmedlingen i Jämtland.

– Konkurrensen om arbetskraft är hög och kommer att öka, säger han.

Svårigheten i att hitta rätt personer för jobben ligger inte bara i att det är många som behövs. Det beror också på att varje arbetsplats kan ha väldigt specifika kompetenskrav.

– Som arbetsgivare måste man vara beredd att ta ett stort ansvar i att rusta personalen till att få rätt kompetens, säger Ola Kereby.

Många små företag

Han berättar att det inte bara är de stora företagen som står för den ökade efterfrågan. I Jämtland skiljer sig industribranschen från andra län genom att de små företagen sammantaget står för en större del av den totala mängden jobb som efterfrågas.

I klippet berättar Ola Kereby mer om situationen på arbetsmarknaden i länet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.