Långsprötad silverfisk allt vanligare i landet – så ser du skillnad

Publicerad

Silverfisk är ett litet harmlöst kryp som nog många känner igen från till exempel badrumsgolvet. Men nu sprids även den lite större – långsprötade silverfisken – allt mer över landet.

De båda varianterna påminner mycket om varandra, men den långsprötade silverfisken kan vara en större plågoande för den som drabbas. 

Till skillnad från den vanliga silverfisken, som trivs bäst i fuktiga utrymmen, så föredrar den långsprötade varmare och torrare platser.

Födan består främst av döda insekter och matrester. Men eftersom den också gärna äter material med mycket stärkelse, som till exempel papper, kartong och textil, så kan den kan ställa till med en del skada i hemmet. Har man riktigt otur kan den ge sig på tapeter, böcker eller värdehandligar.

Varken den vanliga eller den långsprötade sillverfisken är farliga för oss människor, men de förökar sig snabbt och eftersom den långsprötade varianten kan finnas lite överallt i ett hem kan de vara extra svåra att bli av med.

Sett ökning under pandemin

Hittills har flest observationer av långsprötad silverfisk kommit från södra Sverige, men enligt siffror från saneringsföretaget Nomor så har man sett en kraftig ökning i både Jämtlands och Västernorrlands län under de senaste två åren.

– Det är framförallt i Östersund och Örnsköldsvik som vi sett en kraftig ökning, men även i Sundsvall har det ökat. Det kan hänga ihop med att många jobbat hemifrån under pandemin. Man har helt enkelt haft större möjlighet att observera problemet, men kanske också haft mer tid att kontakta ett saneringsföretag. Det säger Jonathan Dahlqvist, områdeschef på Nomor.

– Om man jämför med vägglusen till exempel så har problemen minskat under pandemin, vilket hänger ihop med att vi rest mindre, säger Jonathan Dahlqvist.

I klippet ovan får du veta mer om den långsprötade silverfisken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.